Acte necesare pentru calatorie

Cetăţenii UE Dacă sunteţi cetăţean european , nu sunteţi...

Cetăţenii UE

Dacă sunteţi cetăţean european nu sunteţi obligat să prezentaţi cartea de identitate sau paşaportul la trecerea frontierei dintre două state membre ale spaţiului Schengen.

Ţările din spaţiul Schengen
Austria Ungaria Norvegia
Belgia Islanda Polonia
Republica Cehă Italia Portugalia
Danemarca Letonia Slovacia
Estonia Liechtenstein Slovenia
Finlanda Lituania Spania
Franţa Luxemburg Suedia
Germania Malta Elveţia
Grecia Ţările de Jos

În schimb, trebuie să aveţi asupra dumneavoastră cartea de identitate sau paşaportul dacă vă deplasaţi înspre sau dinspre Bulgaria, Cipru, Irlanda, România şi Regatul Unit. Deşi aparţin UE, aceste ţări nu fac parte din spaţiul Schengen.

„Spaţiul în care se circulă fără paşaport” se referă doar la controalele la frontieră. Este recomandat să aveţi întotdeauna cartea de identitate sau paşaportul asupra dumneavoastră, deoarece vi se poate cere să vă dovediţi identitatea în anumite situaţii (pentru a vă identifica la îmbarcarea în avion sau în cazul unui control al poliţiei).

Permisul de conducere sau cardul bancar nu sunt acceptate ca documente de călătorie sau ca dovezi ale identităţii.

Vă regăsiţi într-una din situaţiile de mai jos?

  • V-aţi pierdut sau vi s-a furat paşaportul.
  • V-aţi dat seama că paşaportul dumneavoastră a expirat pe parcursul călătoriei.

În baza normelor UE, pentru a putea călători trebuie să aveţi o carte de identitate sau un paşaport valabil. Dar există soluţii, ţările UE au sisteme care se ocupă de cazuri de acest gen.

Condiţiile şi procedurile variază foarte mult de la o ţară la alta. Aşadar, dacă sunteţi pe teritoriul UE, în primul rând ar trebui să vă adresaţi consulatului sau ambasadei ţării dumneavoastră. Dacă vă aflaţi într-o ţară din afara UE în care ţara dumneavoastră nu are consulat sau ambasadă, aveţi dreptul de a solicita protecţie consulară din partea oricărui alt stat membru UE.

Documente pentru minori

Pe lângă paşaport sau actul de identitate, pentru toţi copiii care călătoresc:

  • singuri
  • cu adulţi care nu sunt tutorele lor legal
  • doar cu unul dintre părinţi

s-ar putea să aveţi nevoie de un document (oficial) semnat de ambii părinţi, de celălalt părinte sau de tutorele legal, prin care li se autorizează să călătorească.

Pentru a afla dacă mai sunt necesare alte documente, contactaţi mai întâi ambasada ţării în care copiii dumneavoastră urmează să călătorească.

Caz real

Lars este cetăţean suedez şi merge în vacanţă în Spania. Are asupra sa cardul bancar (în Suedia acest document este acceptat ca dovadă a identităţii).

Însă Lars ar putea avea neplăceri dacă autorităţile spaniole îi cer actele la control, întrucât acestea consideră drept documente de identitate doar cartea de identitate oficială şi paşaportul eliberat de autorităţile suedeze.

Acte de identitate valabile ţările UE

Situaţii în care vi se poate refuza intrarea în ţară

În cazuri foarte rare, o ţară a UE vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care ţin de „ordinea, securitatea sau sănătatea publică”.

Dacă vă confruntaţi cu o astfel de situaţie, autorităţile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii familiei reprezentaţi o „ameninţare reală, actuală şi suficient de gravă“.

În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menţioneze motivele invocate, căile de atac posibile şi termenul-limită pentru recurs.

Altele din zona